Και το σχολείο έχει κανόνες!

Τις προάλλες, και αρχές του σχολείου, είχα γράψει στην ομάδα στο facebook το εξής:

"Είπα και εγώ..... Δεν θα κλάψει το δικό μου πρωτάκι;

Σήμερα το πρωί φθάνοντας στο σχολείο διαπιστώνω ότι κάπου έχει λερωθεί το χέρι της Ναντίνας και της λέω να πάει να πλυθεί μπαίνοντας στο σχολείο γιατί δεν είχα νερό μαζί μου, ούτε μωρομάντηλα (αφήστε που με λίγο νερό από το μπουκαλάκι της δεν πρόκειται να καθάριζε!) Με ρωτάει που να το καθαρίσει και της λέω στην τουαλέτα πριν χτυπήσει το κουδούνι (είχε αρκετή ώρα στη διάθεση της).
Τη φιλάω, μπαίνει μέσα και πάει στη σειρά της. Με δύο συμμαθητές της μπαίνουν και οι μαμάδες τους μαζί παρόλο που έχει απαγορέψει την είσοδο η διευθύντρια και υπάρχει και δασκάλα στην πόρτα που τους το υπενθυμίζει. Anyway!!!
Αφού χτυπάει το κουδούνι, βγαίνει η μία μαμά και μου λέει ότι η κόρη μου με ζητάει και να πάω κοντά της. Πως να πάω όμως που ήδη έχει χτυπήσει το κουδούνι και κάνουν προσευχή; Και ξέρω ότι αν πάω να δω τι θέλει δεν πρόκειται να με αφήσει να φύγω. Και αν την άφηνα και έφευγα όπως κάνουν πολλοί γονείς τι θα γινόταν;
Της έχω εξηγήσει πως λειτουργεί το σχολείο, ότι απαγορεύονται οι γονείς να μπαίνουν μέσα και οτιδήποτε κι αν χρειαστεί θα είναι εκεί ο δάσκαλος της.
Η μαμά που μου είπε ότι με ζητάει η κόρη μου όταν της είπα ότι δεν μπορώ να μπω μέσα μου είπε: "Και θα την αφήσεις να κλαίει; Αυστηρή είσαι!!!"


Αρκετά τα σχόλια που γράφτηκαν από κάτω. Κάποιο έλεγε ότι επειδή είναι πρωτάκι ο ρόλος των γονιών είναι να είναι δίπλα στα παιδιά τους και όχι απέναντι τους. Και αυτό γιατί σε κάποιο άλλο σχόλιο έγραφε ότι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να είναι αυτόνομα!!!
Κανείς δεν είπε ότι δεν θα είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, ειδικά όταν εκείνα βρίσκονται στην πρώτη δημοτικού, αλλά όπως έγραψα και εγώ παρακάτω εφόσον το σχολείο λειτουργεί με κάποιους κανόνες οφείλω σαν γονιός να τους τηρώ (όχι μόνο εγώ αλλά και όλοι οι γονείς). Έτσι, λοιπόν, κανένας γονιός, αφού δεν επιτρέπεται, δεν μπορεί να διακόπτει την προσευχή-τα πρωτάκια στο σχολείο της μικρής είναι στη μέση ακριβώς απέναντι από εκεί που λένε την προσευχή-για να δει γιατί κλαίει το παιδί του. Εκείνη την ώρα βρίσκονται εκεί οι δάσκαλοι-ο δάσκαλος τους συγκεκριμένα-και είναι εκείνοι υπεύθυνοι για τα παιδιά. Ο ρόλος του γονιού εκείνη την ώρα δεν υπάρχει και το βάρος πέφτει στους δασκάλους. Ο ρόλος των γονιών ξεκινάει αφού τελειώσει το σχολείο. Εκεί σαφώς και θα είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, θα τους μιλήσουμε για το σχολείο, ότι δεν πρέπει να φοβούνται (έβαλα και σχετικό άρθρο τις προάλλες) και ότι εκεί θα είναι ο δάσκαλος τους για ότι θελήσουν. Ειδικά στα πρωτάκια ο δάσκαλος είναι ο δεύτερος πατέρας ή μητέρα (αν είναι δασκάλα-όπου συνήθως έτσι γίνεται, σε εμάς έγινε το αντίθετο και έχουμε δάσκαλο!!!!). Αλλά πρέπει να τους εξηγήσουμε και το πως λειτουργεί το σχολείο. Να τους πούμε ότι όπως έχουμε κανόνες σαν οικογένεια και οφείλουμε όλοι να τους τηρούμε έτσι και το σχολείο με τη σειρά του έχει τους δικούς του κανόνες και εμείς πρώτοι σαν γονείς πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας. Όταν, λοιπόν, οι δάσκαλοι δεν επιτρέπουν στους γονείς, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να μπαίνουν μέσα στο σχολείο τις ώρες λειτουργίας του σχολείου οφείλουμε να το σεβαστούμε πρώτα εμείς ως γονείς ώστε να το σεβαστούν με τη σειρά τους και τα παιδιά μας. 

Σε κάποιους ίσως φανούν λίγο "σκληρά" αυτά που γράφω! Αλλά πιστέψτε με, ως γονείς-όσο και αν σας φαίνεται δύσκολο-θα πρέπει να σφίξετε την καρδιά σας και να αφήσετε τα παιδιά σας "ελεύθερα". 


Λοιπόν, για να φτάσουμε στο ζουμί της ανάρτησης...... Από το σχολείο της μεγάλης-μην αναρωτιέστε, ναι, δεν πάνε σε ίδια σχολεία, μεγάλη ιστορία-μας έστειλαν ένα έγγραφο με τίτλο "Ζητήματα λειτουργίας του σχολείου". Ένα έγγραφο που πιστεύω ότι καλό είναι να δίδεται σε όλα τα σχολεία και φυσικά να ισχύει σε όλα τα σχολεία. Ένα έγγραφο, που όπως αναφέρει, μας ενημερώνει εμάς σαν γονείς για τους βασικούς κανόνες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και κυρίως για την ασφάλεια των μαθητών.

1. Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο από 7:55 π.μ. έως 8:10 π.μ.

2. Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά στην είσοδο του σχολείου. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για την υποδοχή των μαθητών. (πάντα υπάρχει δάσκαλος υπηρεσίας-ή δάσκαλοι-στην πόρτα του σχολείου).

3. Οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου αφήνουν μόνοι τους το φαγητό τους στο κυλικείο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της τραπεζοκόμου.

4. Στις 8:15 π.μ. κλείνει η πόρτα του σχολείου.

5. Σε περίπτωση αργοπορημένης άφιξης ενημερώνεται από το κουδούνι της εισόδου η διευθύντρια η οποία και επιτρέπει στο μαθητή/τρια να μπει στο χώρο του σχολείου.

6. Παρουσία γονέων/κηδεμόνων στο χώρο του σχολείου επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους και κατόπιν ραντεβού με τη διευθύντρια ή άλλον εκπαιδευτικό του σχολείου.

7. Οι μαθητές όλων των τάξεων αποχωρούν μετά τη λήξη του πρωινού προγράμματος στις 14:00 μ.μ. Οι μαθητές του ολοήμερου στις 3:30 μ.μ. ή στις 4:15 μ.μ. ανάλογα με τη δήλωση των γονέων.

8. Οι γονείς πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα να παραλαμβάνουν τα παιδιά για να αποφεύγονται προβλήματα.

9. Οι γονείς των Α΄ & Β΄ τάξεων παραλαμβάνουν τα παιδιά από την έξοδο επί της οδού Δ..............ας (έχει δύο εξόδους το σχολείο της μεγάλης). Υπεύθυνοι για την ομαλή έξοδο των μαθητών είναι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την τελευταία ώρα και ένας εφημερεύων εκπαιδευτικός.

10. Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων αποχωρούν από την έξοδο επί της οδού Ε........... Υπεύθυνοι είναι οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί.

11. Οι μαθητές των Α΄,Β΄& Γ΄ τάξεων θα πρέπει να αποχωρούν από το σχολείο με συνοδό που έχουν δηλώσει στο δάσκαλο της τάξης. Οι μαθητές των Δ΄,Ε΄,Στ΄τάξεων μπορούν να φύγουν ασυνόδευτοι, εφόσον έχει ο δάσκαλος της τάξης υπεύθυνη δήλωση από το γονέα. (εμείς επειδή η πεθερά μου είναι απέναντι από το σχολείο επιτρέπουμε στη Νεφέλη-Ε΄ τάξη-να πηγαίνει μόνη της, αφού και η αδερφή της σχολάει την ίδια ώρα!)

12. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στο σχολείο μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος (πρωινού ή ολοήμερου).

13. Σε περίπτωση απουσίας του μαθητή από το σχολείο είναι απαραίτητο να ενημερώνεται ο εκπαιδευτικός της τάξης.

14. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μόνο για σοβαρό λόγο μπορεί να φύγει μαθητής και πάντα με τη συνοδεία του κηδεμόνα (ανεξαρτήτου τάξης).

15. Ενημερώστε το δάσκαλο της τάξης για πιθανές αλλεργίες ή ιδιαιτερότητες των παιδιών που πρέπει να γνωρίζει το σχολείο.

16. Ενημερώστε για πιθανές αλλαγές σε διεύθυνση σπιτιού και τηλέφωνα.

17. Μην ξεχνάτε: Τα παιδιά φέρνουν στην τσάντα τους μόνο τα βιβλία και τα τετράδια που ορίζει καθημερινά το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Και κλείνοντας ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου αναφέρει:

"Ελπίζουμε στη συνεργασία όλων μας για την καλή λειτουργία του σχολείου"

Άρα, λοιπόν, στο χέρι μας είναι!


Σχόλια

  1. Λοιπόν πολύ ωραία πράγματα σας έδωσαν από το σχολείο...Φαίνεται καλό σχολείο που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των μαθητών του.Και έτσι πρέπει-όπως τα λες- να τηρούμε τους κανόνες. Όταν ο γονιός σέβεται τους κανόνες του σχολείου θα τους σεβαστεί και το παιδί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα μου όντως το σχολείο της μεγάλης, χωρίς να το παινευτώ, είναι ένα από τα καλύτερα δημόσια των νοτίων προαστίων της Αττικής. Εκτός από τους δασκάλους που είναι όλοι τους πολύ καλοί υπάρχει και ένας υπερδραστήριος σύλλογος γονέων που παρακινεί και όλους τους υπόλοιπους γονείς να παλέψουν για μια καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους και για ένα περιβάλλον που θα θέλει να τα κρατήσει στο σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανονικά, όλα τα σχολεία θα πρέπει να δίνουν εγγράφως αυτούς τους κανόνες (κάτι σαν καταστατικό λειτουργίας του σχολείου) σε όλους τους γονείς για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
    Από εκεί και πέρα, συμφωνώ μαζί σου ότι από εμάς τους γονείς εξαρτάται, αρκεί όμως να είμαστε ενημερωμένοι για το πώς λειτουργεί το κάθε σχολείο, γιατί δεν είναι όλα τα πράγματα αυτονόητα.
    Καλημέρα και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έκανα ανάρτηση με ακριβώς τον ίδιο τίτλο με σένα. Απίστευτο. Ιδιος τίτλος ίδιο θέμα...

    Χίλια μπράβο για την στάση σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελιζα είχα δει τη συζήτηση στο facebook αλλά δε μπορούσα να σχολιάσω. Εκανα αίτημα για να γινω μελος της ομάδας αλλά ακόμα να γίνει δεκτή. Ηθελα τόσα να γράψω ( και φαντάσου δεν είχε γίνει ακόμα το σκηνικο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ συγγνώμη!!!!!! Δεν το είδα καθόλου όμως το αίτημα σου!!!!
      Πάω να τσεκάρω τώρα!!!

      Διαγραφή
    2. Είσαι πλέον και επίσημο μέλος της ομάδας στο facebook.
      Συγγνώμη και πάλι!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............