Πρώτη φορά στο σχολείο!

Πριν μερικές ημέρες έγραψα τις σκέψεις μου για τη μικρή μου κόρη και το ότι από το Σεπτέμβριο θα πάει στην πρώτη δημοτικού. Και πόσο απίστευτο μου φαινόταν που μεγάλωσε ξαφνικά! Κάθε πρωτιά όμως είναι διαφορετική. Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό, πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, πρώτη μέρα στο δημοτικό.............. Ας δούμε, λοιπόν, πως επιλέγουμε το σωστό χώρο (δύσκολο για τα δημόσια σχολεία), τι θα πρέπει να προσέξουμε, τι θα πρέπει να ρωτήσουμε, τι δικαιολογητικά χρειάζονται.......

Πρώτη φορά στο σχολείο!
Της Έλενας Γεμελιάρη, περιοδικό "Το παιδί μου κι εγώ"

Και να που ήρθε η ώρα να αρχίσετε να ψάχνετε για το πρώτο του σχολείο! Πότε το κρατήσατε για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας και πότε έφτασε η στιγμή να ζητάτε γνώμες από φίλους ή συγγενείς, να κάνετε έρευνες και να συγκρίνετε προσωπικό και υπηρεσίες προτού πάρετε τη μεγάλη απόφαση....
Νέες εμπειρίες, νέα πρόσωπα, νέες συνήθειες μπαίνουν στη ζωή του μικρού σας και εξαρτάται από εσάς (σε μεγάλο βαθμό) αν το παιδί θα τα αποδεχτεί ή όχι. 

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ
Ο νέος αυτός χώρος σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού, ενώ παράλληλα το καλεί να ανεξαρτητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι χρειάζεται για την εγγραφή;
Πριν επισκεφθείτε ένα δημόσιο παιδικό σταθμό για να γράψετε το πιτσιρίκι σας, εξασφαλίστε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού
  • Βεβαίωση από τον γιατρό πως το παιδί είναι υγιές και έχει κάνει όλα τα εμβόλια
  • Βεβαίωση εργασίας (δική σας και του πατέρα)
  • Λογαριασμό από ΔΕΗ ή ΟΤΕ, όπου πιστοποιείται ότι το παιδί είναι κάτοικος του συγκεκριμένου δήμου ή κοινότητας
  • Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της Εφορίας. Επειδή οι αιτήσεις για εγγραφές είναι πάρα πολλές, γίνεται μια "ιεράρχηση" και δίνεται προτεραιότητα στα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Επίσης, ανάλογα με τη φορολογική σας δήλωση θα οριστεί και το ποσό (μικρό συνήθως) που πρέπει να καταβάλλετε κάθε μήνα
  • Υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα συμπληρώσετε στον παιδικό σταθμό την ημέρα της εγγραφής. Πολλοί σταθμοί στοχεύουν με αυτόν τον τρόπο να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το παιδί αλλά και για την κατάσταση της οικογένειας του (πχ διαζύγιο γονέων)
ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ

Είτε σκεφτείτε να πάτε το μικρό σας σε ιδιωτικό σταθμό είτε σε δημόσιο, μη βιαστείτε να αποφασίσετε. Κάντε μια καλή έρευνα συγκεντρώνοντας πληροφορίες, συγκρίνοντας στοιχεία μεταξύ τους και καταλήξτε στον πιο κατάλληλο για το αγγελούδι σας.

Τι πρέπει να προσέξω; 
Φροντίστε να εξασφαλίσετε στον πρωταγωνιστή της ζωής το καλύτερο περιβάλλον που μπορεί να προσφέρει ένας παιδικός σταθμός για να μπορεί να αισθάνεται όμορφα και να ενσωματωθεί εύκολα στην ομάδα.

Κατά την επίσκεψη παρατηρήστε:
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Δώστε μεγάλη σημασία στον τρόπο που φέρονται στα παιδιά: αν τα φροντίζουν, αν γελούν, αν διασκεδάζουν μαζί τους, αν τους μιλούν ευγενικά.
ΤΟ ΧΩΡΟ: Μη διστάσετε να ζητήσετε να δείτε όλες τις αίθουσες που διαθέτει ο παιδικός σταθμός αλλά και τον εξωτερικό χώρο (αν υπάρχει). Οι αίθουσες πρέπει να είναι καθαρές και μεγάλες, να έχουν καρέκλες και τραπέζια σε μικρό μέγεθος, συρτάρια και ράφια σε ύψος τέτοιο που να εξυπηρετεί το παιδί, τουαλέτες και νιπτήρες για παιδιά. Όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο, πρέπει και αυτός με τη σειρά του να είναι καθαρός και φροντισμένος προσφέροντας ασφάλεια: Ελέγξτε αν ο κήπος είναι κοντά σε δρόμο και βεβαιωθείτε πως δεν διαθέτει κάτι επικίνδυνο για αυτή την ηλικία (κούνιες).
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: Η διάθεση και το κέφι των παιδιών που ήδη φιλοξενεί ο σταθμός είναι η καλύτερη απόδειξη για την ευαισθησία των ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Η όρεξη τους για παιχνίδι, τα χαμόγελα τους, η ζωντάνια τους, δείχνουν αν περνούν όμορφα και δημιουργικά τις ώρες τους και αν το περιβάλλουν είναι ευχάριστο. Εξάλλου, τα παιδιά δεν μπορούν να κρύψουν τα συναισθήματα τους.....
ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Απορρίψτε αμέσως για λόγους ασφαλείας τον παιδικό σταθμό που διαθέτει ανόμοια επίπεδα, ορόφους ή σκαλιά.

Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε: Για το μενού: Ενημερωθείτε αν μαγειρεύουν γευματάκια για τα παιδιά (ζητάτε να δείτε τα μαγειρεία) ή αν τα προμηθεύονται από αλλού (ρωτήστε από που). Για τη μεταφορά: Συνήθως το ειδικό όχημα διαθέτει παιδικά καθίσματα και μια συνοδό για να προσέχει τα παιδιά κατά τη μεταφορά από και προς το σπίτι. Για τον αριθμό των παιδιών του τμήματος: Είναι σαφές πως όσο λιγότερα παιδιά έχει υπό την επίβλεψη του ο υπεύθυνος του τμήματος τόσο καλύτερα θα τα προσέχει. Για το πρόγραμμα: Μάθετε ποιες είναι οι καθημερινές δραστηριότητες που θα ακολουθεί το παιδί σας (ωράριο, είδος παιχνιδιών, ώρες γευμάτων). Αν συνεργάζονται με κάποιον παιδοψυχολόγο, που θα βοηθήσει καλύτερα τα παιδιά να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, ΜΙΑ ΠΡΟΒΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Ακριβώς! Το νηπιαγωγείο λειτουργεί σαν προθάλαμος του δημοτικού σχολείου και για αυτό είναι υποχρεωτικό. Στο πρώτο "επίσημο" σχολείο ο νηπιαγωγός θα εντάξει στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών τη διδασκαλία των πρώτων γραμμάτων και αριθμών. Μη φανταστείτε βέβαια πως το παιχνίδι μπαίνει στο περιθώριο! Απλώς τώρα, μαζί με τις ζωγραφιές, τις δακτυλομπογιές και το κουκλοθέατρο, το παιδί προετοιμάζεται σιγά σιγά για όσα θα βρει μπροστά του τον επόμενο χρόνο.

Τι χρειάζεται για την εγγραφή;
Για να γράψετε το μικρό σας στο νηπιαγωγείο θα χρειαστείτε:
  • Πιστοποιητικό γεννήσεως του παιδιού
  • Βιβλιάριο υγείας για να διαπιστωθεί πως έχουν γίνει τα απαιτούμενα εμβόλια
  • Απόδειξη από ΔΕΗ ή ΟΤΕ που να πιστοποιεί πως το παιδί είναι κάτοικος του δήμου ή της κοινότητας
  • Υπεύθυνη Δήλωση που θα συμπληρώσετε στο νηπιαγωγείο
  • Βεβαίωση από οδοντίατρο
Πότε γίνονται οι εγγραφές;
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται από 1/6 έως 21/6.

Πόσο χρονών πρέπει να είναι το παιδί;
Τα νηπιαγωγεία δέχονται παιδάκια που έχουν κλείσει τα 5 τους χρόνια. (φέτος θα πάνε νηπιαγωγείο τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το έτος 2007)

Τι πρέπει να προσέξω;
Αν το πιτσιρίκι σας δεν έχει ζήσει την εμπειρία του παιδικού σταθμού ή του προνήπιου (ώστε να έχει συνηθίσει να βρίσκεται κάποιες ώρες μακριά σας), ίσως δυσκολευτεί στην αρχή να σας αποχωριστεί. Φροντίστε λοιπόν να γίνει όσο το δυνατό πιο ομαλή αυτή η μετάβαση.
Επισκεφθείτε μόνη σας το νηπιαγωγείο και συζητήστε με τη νηπιαγωγό. Μέσα από την κουβέντα θα καταλάβετε πολλά για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα της. Ρωτήστε ποιες παιδαγωγικές μεθόδους χρησιμοποιεί, πως αντιμετωπίζει τα ζωηρά παιδιά, ποιες είναι οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου. Μην κάνετε όμως το λάθος να υιοθετήσετε ανακριτικό ύφος! Η φιλική σας διάθεση δεν θα την εμποδίσει να σας απαντήσει σε πιο προσωπικέ ερωτήσεις. Αφού λοιπόν πάρετε τις πληροφορίες σας, μιλήστε στο μικρό σας για την "καλή κυρία" και κανονίστε μια επίσκεψη ώστε να τη γνωρίσει και να μιλήσει το ίδιο μαζί της πριν τον αγιασμό. 

Μην συγκρίνετε το παιδί σας: Αν το μικρό σας βάζει τα κλάματα στην ιδέα και μόνο ότι θα σας αποχωριστεί, δεν ωφελεί να το συγκρίνετε με το μεγαλύτερο αδερφάκι του επειδή εκείνο δεν έκλαιγε όταν ήταν στη θέση του. Μιλήστε του για τους φίλους που θα γνωρίσει, τα καινούργια παιχνίδια, τα όμορφα πράγματα που θα μάθει. 

Σύμφωνα με τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια νηπιαγωγεία. Φυσικά δεν γίνεται μάθημα υπολογιστών, αλλά το παιδί εξοικειώνεται με τη συσκευή που μελλοντικά θα χρησιμοποιεί.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον περιμένει το παιδί και πολλά πράγματα θα αλλάξουν την καθημερινότητα του, αφού τώρα μπαίνει στα.... βαθιά. Βιβλία, τετράδια και μολύβια κάνουν την εμφάνιση τους καλώντας το μικρό σας να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο ως "μαθητής"!

Τι χρειάζεται για την εγγραφή;
Συγκεντρώστε τα απαιτούμενα χαρτιά και... γρήγορα στο σχολείο! Θα σας ζητήσουν....
  • Πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού
  • Λογαριασμό από ΔΕΗ ή ΟΤΕ για να βεβαιωθούν πως το παιδί είναι κάτοικος της περιοχής
  • Χαρτί από τον οδοντίατρο, που θα βεβαιώνει την καλή κατάσταση του στόματος του παιδιού
  • Βεβαίωση από οφθαλμίατρο και καρδιολόγο
  • Βιβλιάριο υγείας παιδιού
  • Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου
Τι να προσέξω;
Τώρα που το μικρό σας ετοιμάζεται να περάσει την πόρτα του δημοτικού, εσείς ως καλοί γονείς πρέπει να έχετε μερικά πράγματα κατά νου: Όσο και να αγχώνεστε αν το μικρό σας θα καταφέρει να κατανοήσει πλήρως την πρόσθεση και την αφαίρεση ή αν θα μπορέσει να γράφει όλα τα γράμματα της αλφαβήτα, δεν χρειάζεται να το δείχνετε. Κρατήστε για τον εαυτό σας προβληματισμούς και ανησυχίες ώστε να μην του περάσετε άθελα σας το μήνυμα ότι δεν του έχετε εμπιστοσύνη. Προσέξτε τη συμπεριφορά του όταν επιστρέφει σπίτι. Αν το δείτε λυπημένο ή κακόκεφο, σίγουρα κάτι συνέβη και ρωτήστε το τι έγινε. Αν δεν σας πει και παρατηρείτε πως συνεχίζει να κλείνεται στον εαυτό του, κάντε μια επίσκεψη στο σχολείο και μιλήστε με τη δασκάλα του. Ίσως τον πρώτο καιρό να αισθάνεται άβολα ανάμεσα σε τόσα άγνωστα παιδιά. Να θυμάστε πως δεν είστε εσείς ο μαθητής αλλά το παιδί σας. Βοηθήστε το όσο μπορείτε να καταλάβει τα πράγματα που το δυσκολεύουν, αλλά ποτέ μη λύνετε τις ασκήσεις που προορίζονται για εκείνο. Το σημαντικό είναι να μάθει να προσπαθεί και όχι να συνηθίσει στην ιδέα πως εσείς θα του τα έχετε όλα έτοιμα. Συζητάτε με το παιδί σας, καθώς μέσα από τη συζήτηση θα μάθετε πολλά. Ρωτάτε το πως του φαίνεται το σχολείο, ποιο μάθημα του αρέσει και γιατί, αν δυσκολεύεται σε κάτι και τονίστε του πως εσείς θα είστε δίπλα του οπότε σας χρειαστεί. Μην ξεχνάτε να το ρωτάτε κάθε μέρα "πως πήγε το σχολείο", και αφού σίγουρα θα σας διηγηθεί πρόθυμα τι έμαθε και ποια παιχνίδια έπαιξε με τους φίλους του, επιβραβεύστε το πάντα ("μπράβο, αγάπη μου!").


Σχόλια

  1. Όποτε θέλεις πέρνα μια βολτίτσα απ' το blogάκι μου, έχω κάτι για σένα (είμαι σχετικά νέα στο άθλημα!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσόρισες Μάνα, Μανούλα, Μαμά Μαρία-Γεωργία!
    Έρχομαι να δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............