Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Το 2011 γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της Ημέρας της Γυναίκας και την ιδέα πίσω από αυτή τη γιορτή! Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Μια ημέρα αφιερωμένη μόνο στις γυναίκες. Σε κάθε χώρα το επίκεντρο του εορτασμού είναι ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη προς τη φύση της γυναίκας αλλά και τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά επιτεύγματά της.
Στις αρχές του 20ου αιώνα μεγάλος αναβρασμός επικρατούσε και κρίσιμες συζητήσεις διαδραματίζονταν μεταξύ των γυναικών. Το 1908, 15.000 γυναίκες πορεύθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διεκδικώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερο μισθό και το δικαίωμα ψήφου.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής, η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας απαντάται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου του 1909.
Το 1910 ένα δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Μια γυναίκα, ονόματι Clara Zetkin (Η αρχηγός της Ένωσης Γυναικών για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας) πρότεινε κάθε χρόνο, σε κάθε χώρα, να υπάρχει μία ημέρα εορτασμού – μία Ημέρα της Γυναίκας – κατά την οποία να ασκείται πίεση υπέρ των αιτημάτων τους.
Στα πλαίσια της απόφασης, που τελικά επάρθη στην Κοπεγχάγη το 1911, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία στις 19 Μαρτίου.
Το 1913 μετά από συζητήσεις, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας μεταφέρθηκε στις 8 Μαρτίου και έκτοτε η ημερομηνία αυτή παρέμεινε ως η παγκόσμια ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Το 1914 περισσότερες γυναίκες στην Ευρώπη πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις ενάντια στον πόλεμο και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
Την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου του 1917, οι γυναίκες στη Ρωσία ξεκίνησαν μία απεργία για «ψωμί και ειρήνη» ως αντίδραση στο θάνατο περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Ρώσων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αντιμετωπίζοντας την αντίδραση πολιτικών αρχηγών οι γυναίκες συνέχισαν την απεργία εωσότου, 4 ημέρες μετά, ο Τσάρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η μεταβατική κυβέρνηση κατοχύρωσε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Η ημερομηνία έναρξης της απεργίας ήταν η Κυριακή 23 Φεβρουαρίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο που ήταν τότε σε ισχύ στην Ρωσία. Η ημερομηνία αυτή, μεταφράζεται από το Γρηγοριανό ημερολόγιο ως 8 Μαρτίου…
Από τη γέννησή της στο σοσιαλιστικό κίνημα, η Διεθνής Ημέρας της Γυναίκας εξελίχθηκε σε μία παγκόσμια ημέρα αναγνώρισης και εορτασμού τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εδώ και πολλά χρόνια τα Ηνωμένη Έθνη πραγματοποιούν το ετήσιο συνέδριο IWD (International Women’s Day) για να συντονίσουν τις προσπάθειες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ενέργειες. Οι γυναικείοι οργανισμοί και οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο συμμετέχουν ενεργά στον εορτασμό της ημέρας στις 8 Μαρτίου διεξάγοντας μεγάλης εμβέλειας εκδηλώσεις προς τιμήν της προόδου των γυναικών  οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ως υπενθύμιση της συνεχούς επαγρύπνησης και δράσης που απαιτείται για την κατάκτηση και τη διασφάλιση της ισότητας των γυναικών σε κάθε πτυχή της ζωής.

Πηγή: gr.oriflame.com

Σχόλια

  1. άξιες !!!! όσο για σήμερα ? τι γίνεται σήμερα ? δεν πρέπει να ξεσηκωθούν όλες οι γυναικες για να προστατεύσουν το ωραριο τους, την εργασία τους, την συνταξή τους και το μέλλον των παιδιών τους ???

    μήπως θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε και να γιουχαρουμε όλους αυτούς που μας κυβερνούν κατά καιρούς ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε...............